duminică, 24 februarie 2013

E VREMEA...DETOXIFIERII




  

          Fraţilor, aştept, cu mare disperare, primăvara.Nu pentru c-aş vrea neaparat să-mi arăt toaleta subţire (spre deosebire de corp, care nu prea-i aşa subţire), ci pentru că vreau să mă apuc de mâncat...verzături proaspete.Mi-e dor de nişte urzici, de ştevie, spanac, ca să nu vă mai spun, cât tânjesc după salata verde.Iar de ceapa verde ce să mai zic?De usturoi?Leurdă?Ridichi?
          Vreau să mă trezesc dimineaţa, "pe răcoare", să merg cu ditamai trăistoaia la piaţă şi să mă întorc cu ea burduşită de verzături.M-am saturat să mă duc la supermarket să-mi iau legume congelate.Mai găsesc printre ele şi câte-o fasole verde care s-a transformat în ceva închis la culoare, o vărzucă de Bruxelles care e cam roşie sau un Bocolli care nu prea mai arată a brocolli.Vreau să mănânc o roşie care să aibă un miros de roşie, măcar, dacă gust e prea mult să cer.Şi tot aşa...cu atâtea legume şi fructe.Mă simt, într-adevar mai bine, primăvara, când adaug în meniu aceste minunăţii.Simt că se duce iarna în care am stat atât de strânşi, închişi, închistaţi, şi cum vine primăvara cu o boare de aer curat, de suflu sănătos şi plin de viaţă.
   
          La începutul fiecărei primăveri, încerc, atât cât se poate să fac o cură de detoxifiere a organismului; are şi corpul nostru nevoie de aşa ceva, exact la fel cum casa are nevoie de curăţenie generală primăvara.Trebuie dat afară tot ce s-a strâns rău peste iarna, atât din casă, cât şi din corp.Trebuie împrospatat totul, pentru a prinde putere să dai piept cu primăvara.Eu încep cu câte o cură de pastile de Echinaceea (acelaşi lucru îl fac şi la începutul toamnei) ca să mă ferească de răcelile inerente schimbării anotimpurilor.După care, iau, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte o linguriţă de miere de albine, polifloră, dacă se poate ( îmi place mai mult gustul acesteia), şi beau cam un litru de apă plată, toate acestea înainte de a mânca ceva.

          
          Credeţi-mă că acest ritual îşi face simţite efectele şi pe tenul meu, care pare mai deschis ( nu la culoare, ci la luminozitate :) ), mai curat, fără puncte negre, sau, şi mai rău, fără puncte albe( astea mi-s cele mai urâte).Îmi improspătez în fiecare dimineaţă tenul cu apa în care a stat peste noapte o lingură de tărâţe( sau, dacă nu am tărâţe, argilă), după care aplic pe faţă puţină miere de albine( da, IAR miere de albine), şi apoi, la urmă o cremă hidratantă tot naturală.
 
          În ceea ce priveşte părul, cred ca el este privilegiat în această perioadă: o spălătură bună cu fiertură de urzici şi frunze de nuc e sănătate curată pentru el.Cică ar face bine şi o cană de "fiertură"(nu ceai) de urzici pe care să o bei, însă asta, sincer nu pot s-o fac.O mică infuzie, adică ceai, din urzici, pot să beau, însă acea fiertură are un gust mult prea...TARE pentru mine.Însă, cine suportă acest gust, nici nu ştie ce bine îşi face.
           
          În altă ordine de idei, îmi place această detoxifiere de primăvară, pentru că-mi "detoxific" şi simţurile olfactive. Îmi împânzesc casa de ghiocei, zambile, lăcrămioare, violete, narcise şi muuuulte alte flori, al căror miros îmi oferă pur şi simplu o stare de bine.
          Aşadar, de-abia aştept să vină primăvara cu ale ei beneficii şi să încep mult-aşteptatul proces de detoxifiere.
          Sunt curioasă să aflu şi alte "reţete" de detoxifiere pe care le practicaţi la început de primăvară.

NOTA:Fotografiile nu-mi aparţin

4 comentarii:

  1. Draga mea, ai dreptate, primavara este perfecta pentru improspatare, revigorare, vitaminizare, etc. Si mie imi plac verzaturile si, atunci cand am timp (si chef, de ce sa nu recunosc?!), recurg la binefacatorul ceai de urzici, la pilaful de urzici cu usturoi, bineinteles, muuuuult zarzavat in ciorba si , in general, nu ratez nici o ocazie de a ingurgita lucruri sanatoase. In ceea ce priveste cosmetica, recunosc faptul ca sunt lenesa si nu folosesc decocturi pentru par sau ten..... Prefer lotiunile gata preparate sau tincturile.
    Cu echinaceea sunt perfect de acord, dar eu prefer tinctura, am citi ca se absoarbe mult mai bine decat pilulele. Si chiar m-am convins de asta, mai ales cu tinctura de propolis.
    A, si ce era mai important, pentru mine primavara inseamna in primul rand muuuuuulte bai de soare, dupa care am tanjit cel mai mult in indelungata iarna!!!!!!!!!!!!!! Daca am soare, chiar si o zi intunecata in viata personala e mai usor de suportat. Deci, sa vina primavara!!!
    Mult succes cu detoxifierea si multi pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie incercata si tinctura de echinaceea.Merci pentru pont :)
      Si cu soarele,asa este, de-abia il astept si eu

      Ștergere
  2. Uite eu de exemplu folosesc o reteta bazata pe tarate....care are efecte uimitoare,, Tărâţele de grâu îmbunătăţesc digestia, conferă senzaţia de saţietate şi sunt un tonic fizic şi psihic excelent. De aceea, cura cu tărâţe de grâu este recomandată în special persoanelor care se confruntă cu probleme precum colite, dischinezii biliare, constipaţie, litiază biliară, dispepsii, obezitate, boli de piele, anemii, depresii sau neurastenii. Acest remediu poate fi folosit şi de către persoanele fără probleme de sănătate, ca mijloc natural de întărire a sistemului imunitar şi pentru prevenirea cancerului de colon. Tărâţele pot fi consumate ca atare sau adăugate altor alimente, în cure de câte două-trei luni, ori sub formă de borş.'' Ar mai fi o multime de cure ce au rol de detoxifiere: cirese, pepene rosu, grau, bors de taratze. Uite cred ca ar fi un subiect interesant de atins pe blogul tau....daca imi permiti asa ca un mic sfat. Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru sfat.Stiam si eu de beneficiile curei cu tarate de grau.Este extraordinara!

      Ștergere